Till senaste kommentaren

Kan jag skicka en gåva till mitt fadderbarn?

Gåvor har varit tillåtna inom organisationen under en lång tid, och därför godkänner vi fortfarande dessa utifrån den globala gåvopolicyn som ett extra inslag i brevväxlingen. Gåvopolicyn innebär att det går bra att skicka brev, vykort och foton samt någon liten symbolisk gåva. Den totala vikten för allt innehåll i ett kuvert får inte överstiga 150 gram och det ska få plats i ett C4-kuvert. Är du osäker på vikten – väg gärna brevet hemma innan du skickar in det till oss. Exempel på godkända gåvor som går bra att skicka är till exempel färgpennor, ritpapper, hopprep, bokmärken, ballonger, pärlplattor och klistermärken.

Av säkerhetsskäl skickar vi inte vidare värdesaker som kontanter eller smycken som ser värdefulla ut. Vi kan inte heller skicka kläder, livsmedel, hygienartiklar eller leksaker. Eftersom alla barn inte har faddrar som skickar presenter kan alltför generösa gåvor uppfattas som orättvist bland de andra barnen i området.

Från januari 2020 kommer det inte längre vara möjligt att skicka gåvor till sitt fadderbarn. Det här beslutet har Plan International Sverige tagit i samråd med barn, familjer och volontärer inom vår verksamhet. Vi vill kunna frigöra resurser för att effektivisera och digitalisera brevhanteringen och även förkorta svarstiden för brevväxlingen. Genom detta beslut minskar vi även våra administrativa kostnader så att mer av ditt bidrag kan gå direkt till vår programverksamhet där det gör som mest nytta.

Nyligen genomfördes en oberoende analys av vår fadderbarnsverksamhet baserad på över 12 miljoner enkäter genomförda sedan 2006. Den visade bland annat att brevväxling bidrar till stärkt självkänsla bland barnen och att fler barn går i skolan i områden där Plan International verkar. Just därför kommer vi satsa mer på det kulturella utbytet som medföljer brevväxlingen då detta gynnar fadderbarnen mest.
Plan International Sverige Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • "Från januari 2020 kommer det inte längre vara möjligt att skicka gåvor till sitt fadderbarn."
  Som nybliven fadder vill jag passa på att skicka en liten gåva innan det inte går längre.
  Om jag förstått rätt ska man skicka gåvan till er och ni vidarebefordrar den sen, men HUR gör jag? Vart skickar jag gåvan? Adress? Vad skriver jag på kuvertet, fadderbarnets namn?
  Marita Elg
 • Hej Marita,

  Vad roligt att du vill passa på att skicka en gåva till ditt fadderbarn medan det fortfarande är tillåtet. Du skickar in brevet till vårt kontor så skickar vi det vidare härifrån.

  Plan International Sverige
  Box 92150
  120 08 Stockholm

  Märk kuvertet med ditt faddernummer och fadderbarnsnummer så vet vi var brevet ska skickas. Du kan även skriva om brevet är skrivet på svenska eller engelska så går det lite fortare att sortera det.

  Torill Givarhandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.