Till senaste kommentaren

Vad behöver jag som givare göra för att få skattereduktion?

Hej! Jag såg att Skattereduktion för gåvor återinförs! Är det något jag som givare behöver göra för att det ska fungera?

Kommentarer

 • Hej Peter,

  Tack för ditt meddelande!

  För att du som givare ska kunna kvalificeras för skattereduktionen måste du per år bidra med:
  • Minst 200 kronor per bidragstillfälle.
  • Minst 2 000 kronor sammanlagt per år.
  Du har då möjlighet att få tillbaka 25% av det bidrag du betalat in till Plan International, dock max 1 500 kronor. Detta innefattar både månatliga fadderbidrag samt engångsgåvor på minst 200 kronor, förutsatt att det totala årsbeloppet uppnår 2 000 kronor.

  Förtydligande: I och med att möjligheten till skattereduktion införs först i juli 2019 räknas inga inbetalningar innan det in. Utan endast de inbetalningar som nått oss från juli 2019 och framåt. Betalar du med annan frekvens än månadsvis (kvartals-halvårs - eller helårsvis) gäller skattereduktionen från och med nästa inbetalningstillfälle.

  Vid inbetalning av engångsgåvor behövs personnummer, detta för att kunna koppla inbetalningen till deklarationen. Detta går att göra i vår gåvoshop.

  Du som fadder behöver inte informera Skatteverket då Plan International skickar in kontrolluppgifterna.

  Med vänlig hälsning,
  Ellinor
 • Hej Mats,

  Tack för ditt meddelande. Vad roligt att du är Planfadder, tack för ditt stöd och engagemang!

  För samtliga givare, gamla som nya, gäller följande:
  Plan International rapporterar in samtliga kontrolluppgifter till Skatteverket och du som givare kan tillgodose dig möjligheten till skattereduktion förutsatt att du har bidragit med minst 200 kronor per gåvotillfälle och kommit upp i ett givande om  2 000 kronor per år. Du som givare behöver alltså inte kontakta Skatteverket.

  I och med att möjligheten till skattereduktion träder i kraft först i juli 2019, räknas inga gåvor som är inbetalda innan 1 juli 2019 in i detta. Du som givare måste från juli till december komma upp i 2 000 kronor för att din gåva ska bli avdragsgill. 

  Med vänlig hälsning,
  Ellinor
 • Hej
  Jag skulle vilja höja mitt månadsbidrag från 100 till 200:-
  Hur går jag tillväga? Trodde jag kunde höja beloppet via min bank, men det gick inte.
 • Hej Sara,

  Tack för ditt meddelande och för att ditt viktiga stöd som Planfadder!

  Om du eller någon annan fadder önskar göra justeringar i sitt månatliga fadderbidrag går detta att göra på olika sätt.
  1. Du kan aktivera eller logga in på ditt konto på Min sida med den mejladress du har registrerad på ditt fadderskap och där skriva in vilket belopp du önskar bidra med. 
  2. Du kan kontakta oss på Givarservice  genom telefon, mejl eller på chatt, då ser vi givetvis till att justera beloppet så att det passar dig. Tänk på att ha ditt faddernummer tillgängligt.
  3. Om du blivit uppringd av oss och i det samtalet kommit överens om en höjning.
  Det går alltid bra att justera ditt månadsbelopp och denna ändring kommer att gälla från nästkommande månad.

  Stort tack för ditt stöd och ditt engagemang för barns rättigheter och flickors lika villkor!

  Med vänlig hälsning,
  Ellinor
 • Hur fungerar det om man är månadsgivare både hos er och hos en annan organisation? Måste man komma upp i 2000:-/välgörenhetsorganisation eller är det det totala skänkta beloppet som räknas som bas?
  Jag blev månadsgivare hos er i somras och har alltså endast hunnit med 5 inbetalningar under 2019, men är däremot sedan tidigare givare hos Unicef (hela året 2019). Kan jag då lägga ihop beloppen och då få reduktion på totalbeloppet?
 • Hej Anna,

  Tack för ditt inlägg! Det är det totala skänkta beloppet som behöver överstiga 2000 kronor. Så det behöver alltså inte vara till en enda organisation utan kan vara till flera. Det bör framgå tydligt i deklarationen hur mycket man som givare bidragit med till en organisation då varje organisation ansvarar för att redovisa summan till Skatteverket. Om då den totala summan når upp till 2000 kronor så kommer det automatiskt bli 25% skatteavdrag på bidraget.

  Detta förutsätter att varje inbetalning varit på minst 200 kronor då det endast är de inbetalningarna som får räknas med. Det förutsätter även att den totala summan på 2000 kronor betalades in från det datumet som organisationen blev godkänd fram till 31 december. Därför är det viktigt att dubbelkolla om och när specifika organisationer blev godkända gåvomottagare eftersom alla inte blev det automatiskt 1 juli 2019 när skattereduktionen återinfördes. Vi kan tipsa dig om att gå in på Skatteverkets hemsida där de tydligt listar alla godkända gåvomottagare, och vilket datum de blev godkända. Vi kan exempelvis se i listan att Unicef blev godkända 2019-08-26 och därmed får bara gåvor om minst 200 kronor inbetalade till dem efter det datumet till 31 december räknas med i deklarationen för inkomstår 2019.

  Hoppas att detta besvarade din fundering, och du är varmt välkommen att kontakta oss igen om du har någon ytterligare fundering.

  Stort tack för ditt stöd och engagemang!

  Med vänlig hälsning,

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.